Ti nominerte til Bygg21s gullhammer for beste praksis

Bygg21 har nominert ti kandidater til å motta Gullhammeren for Beste praksis 2018. Hammerne vil bli delt ut av kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland på Det Norske Byggemøtet den 17. oktober.

Prisen er innstiftet for å synliggjøre gode eksempler på personer, prosjekter og virksomheter som bidrar til å bringe bygge- og eiendomsbransjen framover.

De ti nominerte er plukket ut blant et stort antall kandidater, og plassert parvis i de fem kategoriene der Bygg21 etter oppdrag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet utreder og deler Beste praksis for prosjekter i bygge- og eiendomsbransjen: Plan- og byggesak, samhandling, kvalitet og bærekraft, kompetanse og industrialisering. Nominasjonen har skjedd ved at de fem arbeidsgruppene av erfarne bransjefolk som har utredet Beste praksis på de fem områdene, også har fungert som jury.

Kåringen av de fem som til slutt får Gullhammeren, vil skje ved at alle som deltar på Det Norske Byggemøtet 2018 først får presentert hva alle de ti kandidatene har gjort, og deretter stemmer de over den beste kandidaten i hver kategori. Etter at stemmene er talt opp, vil vinnerne bli kalt fram på scenen av statsråden. 

– Dette blir ikke bare spennende, men også svært utbytterikt for dem som er opptatt av å lære av de beste i bransjen, sier direktør Sverre Tiltnes i Bygg21. Under arbeidet med å kvalitetssikre kandidatene er både han og resten av administrasjonen i Bygg21 blitt imponert over hvor mye godt arbeid som gjøres. Han ser også noen tydelige felles trekk.

– De beste definerer et bygge- eller utviklingsprosjekt som en samhandlingsarena helt fra start, og involverer alle aktører så tidlig som mulig i hele prosessen. De beste prosjektene er dessuten preget av åpenhet og tillit, og definerer problemer som oppstår underveis, som felles utfordringer, sier Tiltnes.

Det Norske Byggemøtet er den nye møteplassen og arrangeres av Bygg ReisDeg i samarbeid med Bygg21. 

De ti nominerte til Gullhammeren er:

Plan og byggesak

  1. Arkitekt Kirsten Welschemeyer – MAD Stavanger. Beste planfaglige kompetanse
  2. Maren Bjerkeng – Grape Architects. Beste planfaglige kompetanse

Kompetanse

  1. Snøhetta – Powerhouse Montessori Ungdomsskole Drøbak. Beste praksis bruk av tverrfaglig kompetanse.
  2. Fagskolen i Oslo og Akershus – Beste praksis BIM og Byggfag

Industrialisering

  1. Kriminalomsorgsdirektoratet og Statsbygg – Beste praksis standardisert og industrialisert bygging 
  2. Sykehuset i Vestfold HF, Tønsbergprosjektet – Beste praksis informasjonslogistikk med fokus på driftsrelaterte behov og løsninger

Samhandling

  1. Studentsamskipnaden i Trondheim og Veidekke – Moholt 50/50 studentby, Trondheim. – Beste praksis samhandling 
  2. Prosjektleder Fredrik Nilsen, OBAS Vest og Geir Torsæter, Statsbygg – Universitetsmuseet i Bergen. Beste praksis samhandling.

Kvalitet og bærekraft

  1. Eiendomsavdelingen, Elverum kommune – Hanstad barne- og ungdomsskole. Beste praksis for innovativ prosess, bærekraftig resultat og fornøyde brukere
  2. Omsorgsbygg Oslo KF – Lia barnehage. Beste praksis for helhetlig miljøfokus, ekstraordinært godt klimaregnskap og fornøyde brukere.